Etter to store utbrudd av E.coli i Norge i 2023, har fokuset økt på skitne slaktedyr.
E.coli forekommer naturlig i tarmen hos pattedyr, og slaktedyr med møkk i hud og skinn vil derfor representere en større smittefare enn rene dyr.
Å slakte dyr med møkk på en trygg og god måte er ekstra krevende for slakteriet og gjør at slaktehastigheten må senkes.
Regelverket (Animaliehygieneforskriften) stiller krav til at dyrene som slaktes skal være rene, og Mattilsynet krever derfor at andelen skitne slaktedyr i Norge må reduseres.
Mattilsynet stiller oss rett og slett spørsmålet om hvorfor vi tar i mot og slakter skitne dyr.
Vi anbefaler derfor alle produsenter å lese informasjonsmateriellet om rene slaktedyr som ligger på nettsidene til Animalia og sette iverk alle potensielle tiltak for å få rene slaktedyr:
Forebygging er det beste for både dyrevelferd, mattrygghet og økonomi.
Bildet du ser her illustrerer godt slakterens hverdag.